ADD SOME TEXT THROUGH CUSTOMIZER
ADD SOME TEXT THROUGH CUSTOMIZER

 

Geschiedenis

Hotel des Colonies Historic Héritage

In 1901 besloten twee vrienden hun krachten te bundelen. Twee Belgische zakenvrienden richten een in omvang bescheiden onderneming op: Alimentation Automatique. Deze bijzondere naam gaf op een zeer adequate wijze uitdrukking aan de specifieke nieuwigheid van hun zaak. Een creatief unicum in hun restaurant was namelijk de installatie van de allereerste sandwich-machines. De zaak kende onmiddellijk succes, en algauw besloten de twee vrienden dan ook uit te breiden. Op dezelfde plaats waar zich nu Hôtel des Colonies bevindt, begonnen zij hun hotel business met de klinkende naam Alimentation Automatique Hôtels de Cologne & de Bavière.

Ons etablissement heeft veel beroemdheden en opmerkelijke figuren uit de afgelopen eeuw aangetrokken. De beroemdste Britse militaire leider, veldmaarschalk Bernard Montgomery was een van hen. In de archieven van het hotel hebben we zijn kersttoespraak van 1944 voor zijn troepen ontdekt. De Amerikanen van hun kant vonden de locatie van Hotel des Colonies zo aangenaam, dat ze bleven om het te transformeren in een Art Nouveau-stijl hotel, het te moderniseren in wat de stijl van de jaren 1950 zou worden. De oude mozaïekfontein roept altijd de sfeer op van de wintertuin van het Grand Hotel des Colonies, waar het casino het geluk van de spelers was.

Een belangrijk historisch feit inspireerde de twee vrienden om hun hotel de ietwat exotische naam Hôtel des Colonies te geven. Koning Leopold II van België had inmiddels in Centraal-Afrika, langs de Kongo-rivier, uitgestrekte gebieden veroverd. Zijn persoonlijke soevereiniteit over deze regio werd erkend in 1885. Na enige tijd besloot de koning echter om zijn persoonlijke Afrikaanse territoria aan zijn geliefde vaderland te schenken. In 1909 stemde het Belgische parlement de wet die de Kongo Vrijstaat annexeerde, en noemde de kolonie Belgisch Kongo. Zoals bekend werd Kongo opnieuw onafhankelijk in 1960, maar de naam Hôtel des Colonies bleef – temidden van dit historische tumult - bestaan.